Archief | Nieuws

Cyberaanval Staring College

Op 23 februari jl. constateerden onze systeembeheerders een verstoring in onze ICT-systemen. Al snel bleek dat hackers hadden ingebroken.

Veel gegevens waren versleuteld en daarmee bestanden niet meer toegankelijk. We hebben direct ondersteuning gevraagd van Northwave, een onderzoeksbureau voor informatiebeveiliging. Uit hun onderzoek bleek dat er zóveel gegevens versleuteld waren dat de continuïteit van het onderwijs en examens in gevaar kwamen. Ook de digitale geschiedenis van de school was onbereikbaar geworden.

Op de systemen zijn losgeldberichten aangetroffen. Om de continuïteit van de school en het onderwijs te waarborgen, hebben we besloten om losgeld te betalen. Het besluit dat we hebben genomen gaat in tegen al onze principes en voelt heel slecht. Het belang om het onderwijs doorgang te laten vinden – juist in deze tijd – heeft de doorslag gegeven.

 Samen met Northwave herstelt onze ICT-afdeling de bestanden en bouwt een nieuw en veilig netwerksysteem op.

Er is een digitaal forensisch onderzoek gestart om te achterhalen wat er verkeerd is gegaan en hoe we dat kunnen voorkomen. Northwave biedt ondersteuning bij dit onderzoek. Bij de politie is aangifte gedaan, Ook zij doen onderzoek. De hackers hebben toegang gehad tot veel gegevens. Welke gegevens dat precies zijn, is onderwerp van forensische onderzoek. Er is sprake van een datalek en we hebben daarom melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De schade is dermate groot dat er maandag 1 maart geen lessen gegeven kunnen worden, niet online en niet fysiek.

Media
  • pexels-markus-spiske-113850

Social Media

website is gerealiseerd door CollegeWapps