Archief | Nieuws

Herdenking oorlogsmonument Somerset

De traditie bestaat al sinds 1988: leerlingen van een brugklas verzorgen een jaar lang het oorlogsmonument aan de Somerset in Lochem. De klas zorgt ervoor dat het op en rond het monument netjes is en wordt schoongemaakt. Dit schooljaar ligt deze bijzondere taak bij klas L1GA.

Op vrijdag 2 april was de officiële herdenking bij het monument, in aanwezigheid van onder andere  klas L1GA,  mevrouw Pierik (Staring College), burgemeester Van ’t Erve en de heer Swarthoff van het Liberation Museum.

Vanaf de Zwiepsweg liepen onze leerlingen in een stille tocht naar het monument en heette Maaike Pierik iedereen welkom. Daar legden Aizen Truschel en Laurain een krans namens het Staring College. Vervolgens droeg  Gijs Hermans een zelfgeschreven gedicht voor

Bubbel
Je zat in een bittere bubbel, jarenlang
Op één moment zie je licht aan het einde
Je gaat ernaar toe en springt eruit
Het grijze gras wordt groen
En de lucht wordt weer levend
Maar sommige bubbels zijn niet mooi
Zij zijn kapot
Niet bij iedereen wordt het zaadje
Een mooie bloeiende bloem
Maar na een tijdje
Als alle bloemen volgroeid zijn
Kan iedereen weer in de megabubbel
 De bubbel van iedereen.

Daarna las Mirthe Konniger een gedeelte van een ooggetuigenverslag over de bevrijding van Lochem, dat de situatie op 2 april 1945 rond de Zwiepseweg/Hoge Enk beschrijft.
In zijn toespraak refereerde burgermeester Van ’t Erve aan het belang van het herinneren en doorgeven van oorlogsverhalen. Hij legde een krans bij het monument, gevolgd door Berry Swarthoff die dit deed met een militaire krans namens de veteranen.
Na het spelen van The Last Post was er een minuut stilte. Daarna hesen Jonas van Ee en Louren Broekmaat de Britse en de Nederlandse vlag.

Een mooie herdenking die  – ondanks coronamaatregelen – dit jaar gelukkig toch kon doorgaan.

Het monument aan de Somerset dateert van 1988 en herinnert aan de gevallen Britse soldaten die de gemeente Lochem aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben bevrijd. De naam ‘Somerset’ is afgeleid van het 4e bataljon van het regiment Somerset Light Infrantry dat op 1 en 2 april 1945 een groot aandeel had in de bevrijding van Lochem.

De overdracht van het monument wordt georganiseerd in het kader van de landelijke actie ‘Adopteer een monument’ en is erop gericht om scholieren in de leeftijd van 10 tot 14 jaar bestaande verzets- of oorlogsmonumenten te laten adopteren.

Media
  • 2021 Somerset

Social Media

website is gerealiseerd door CollegeWapps