U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Gastles Daniel Reuss
Bericht geplaatst op: 9-10-2017

Koordirigent Daniel Reuss sprak met leerlingen over zijn werk en over klassieke muziek.

Daniel Reuss is dirigent van het koor Cappella Amsterdam, dat 5 november in de Gudulakerk in Lochem de Boetepsalmen van Schnittke vertolkt. Leerlingen kunnen dit concert bijwonen en als voorbereiding hierop verzorgde Daniel Reuss een gastles.Reuss vertelde dat componist Alfred Schnittke (1934-1998) voor zijn Boetepsalmen teruggrijpt op anonieme 16de eeuwse Russische teksten die destijds in kloosters werden gezongen tijdens de vastentijd. Zonde en boetedoening zijn de belangrijkste thema’s. Reuss ging wat uitgebreider in op psalm 6, waarin de moord op de Russische broers Boris en Gleb wordt bezongen. De twee zijn de eerste Russische heiligen en werden in 1015 door de troepen van hun heidense halfbroer vermoord. Net als de moderne schilderkunst liet ook Schnittke zich inspireren door oude kunst.

 

Op de vraag van een leerling wat de koordirigent het mooiste aan zijn werk vindt, antwoordt hij: “Zingen met een goed koor en ervoor zorgen dat iedereen hetzelfde gevoel krijgt, dat de muziek uit één mond lijkt te komen, dat vind ik kicken. Zang is heel direct, want er zit geen instrument tussen je lichaam en de muziek", vertelt Reuss. Hij is zeker niet door alle klassieke muziek geraakt. “Als dirigent moet het karakter van een componist je aanspreken, de ene persoonlijkheid zegt je meer dan de andere”, legt hij uit.

“Veel jongeren volgen tegenwoordig een beroepsopleiding tot musicus”, constateert de dirigent. “Het is wel jammer dat je veel mensen toelaat tot zo’n opleiding en dat de politiek vervolgens flink bezuinigt in de muzieksector”. Muziek en zang helpen bij de ontwikkeling van de hersenen, om emotie en ratio te combineren.
Daniel Reuss vertelde enthousiast over zijn vak, maakte regelmatig een kwinkslag zodat zijn betoog luchtig en toegankelijk voor de leerlingen bleef. Een interessante middag!


Terug