U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Lezing Ellen Neslo
Bericht geplaatst op: 26-1-2018

Juriste van de Universiteit Utrecht vertelt over haar onderzoek naar de Surinaamse koloniale geschiedenis

Op dinsdag 30 januari geeft Ellen Neslo een lezing over een onbelicht deel van de koloniale geschiedenis. De lezing is bedoeld voor leerlingen uit 5 vwo in het kader van wetenschapsoriëntatie.
Ellen Neslo is geboren in Paramaribo en ging op zoek naar haar voorouders. Ze ontdekte de vergeten negentiende-eeuwse gekleurde bovenlaag van haar geboortestad.
In de eerste helft van de negentiende eeuw is er in Paramaribo een vrije, niet-blanke middenklasse die door vrijkoop van slaven snel groeit. De groep bestaat uit ambachtslieden, juristen, artsen en planters. Neslo is een nazaat van deze groep ex-slaven.
Tijdens haar juridisch-historisch onderzoek kwam ze erachter dat de groep vrije niet-blanken aan het einde van de slaventijd 14000 personen telt tegen 2000 blanken en 5000 slaven.
In 2016 promoveerde Ellen Neslo op dit onderzoek net haar proefschrift ‘Een ongekende stilte; de opkomst van een gekleurde elite in koloniaal Suriname 1800-1863’. Ze maakte hiervoor gebruik van meerdere archieven. In het proefschrift beschrijft ze hoe deze elite woonde, leefde, welke maatschappelijke posities zij bekleedden en hoe zij zich verhielden tot het slavernijsysteem en tot slaven.Voor onze leerlingen is niet alleen het onderwerp van haar onderzoek interessant, maar ook de manier waarop Ellen Neslo te werk ging en haar gegevens verzamelde. Haar presentatie zal een interactief karakter hebben.
Het Staring College is een WON-school (Wetenschapsoriëntatie Nederland) en wil de wetenschapsvorming binnen het vwo stimuleren.

Geraadpleegde bronnen:
http://werkgroepcaraibischeletteren.nl
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/28/een-elite-van-ex-slaven-en-hun-nazaten-5545757-a1533823Terug