U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Fractievoorzitters in debat met leerlingen
Bericht geplaatst op: 15-3-2018

Interessante forumdiscussie tussen Lochemse politici en vierdeklassers.


In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is op donderdag 15 maart een debat georganiseerd met de fractievoorzitters van CDA, D’66, Gemeentebelangen, GroenLinks en VVD uit de gemeente Lochem. Zij gingen in gesprek met leerlingen uit 4 mavo, 4 havo en 4 vwo. De discussie werd geleid door Jan ‘De Mol’ Versteegh.

Eerder in de week verzorgden de politici gastlessen voor de vierdeklassers waarbij ze voor leerlingen interessante thema’s bespraken. Tijdens deze lessen werden ook de stellingen bedacht die tijdens de forumdiscussie aan bod kwamen:

1. De gemeente legt bij alcoholgebruik onder de 18 direct een fikse boete op.
2. Het fietspad tussen Zutphenseweg en Bonaparte (via Hesseweg, Onderlangs) moet geasfalteerd worden.
3. Sport moet gratis zijn.
4. De kantine moet weer worden zoals toen Jan en Dinie er waren.
5. Er moeten camera’s komen bij het station tegen fietsendiefstal.
6. De gemeente moet zorgen voor een directe busverbinding tussen Lochem en Ruurlo.

De stellingen werden tijdens de forumdiscussie op een groot scherm getoond. Door middel van de app Menti konden de leerlingen ter plekke aangeven of ze voor of tegen waren; de resultaten van deze peiling waren direct zichtbaar op het scherm. Vervolgens reageerden de politici en gaven ze hun visie op de stelling en daarop konden leerlingen weer hun mening geven.

Gespreksleider Jan Versteegh bleek niet alleen een goeie Mol te zijn, maar was ook in staat om vaart te houden in de discussie en reacties bij leerlingen en fractievoorzitters uit te lokken.

De politieke kleur van de diverse partijen kwam goed naar voren. Zo vindt GroenLinks het asfalteren van een fietspad in een bosrijk gebied een slecht idee, maar is dat voor Gemeentebelangen niet bezwaarlijk. Bij de stelling over de camerabewaking bij het station werd ook het aspect privacy aangestipt. De VVD ziet op dat punt geen belemmeringen, GroenLinks is juist voorzichtiger.
Tot slot kozen de leerlingen via de app hun favoriete politieke partij. VVD werd de grote winnaar met 55% van de stemmen.

De gastlessen en de forumdiscussie zijn tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Lochem en Stichting Welzijn Lochem. Doel hiervan is om jongeren meer te betrekken bij de gemeentepolitiek. Alhoewel de meeste leerlingen uit leerjaar 4 pas over twee jaar stemgerechtigd zijn, kan een gemeenteraad wel besluiten nemen die hen aangaan. Maatschappelijke vorming en het ontwikkelen van actief burgerschap bij onze leerlingen vinden wij belangrijk.

De foto's van het debat vindt u hier.


Terug