U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Leerlingen genomineerd voor Schepsprijs voor Vrede en Democratie
Bericht geplaatst op: 20-4-2015

Anne Semmelink en Judith van Lookeren Campagne gaan met hun klas naar de uitreiking van de Schepsprijs in het Museon.

Het thema van de Schepsprijs is ‘Door oorlog verjaagd. Hoe voelt dat?’. In de Tweede Wereldoorlog moesten grote groepen burgers vanwege het oorlogsgeweld hun huis verlaten. Soms werden ze naar een plek in de buurt gestuurd, maar het kon ook zijn dan ze naar een heel ander deel van Nederland moesten. Ook nu zijn mensen op de vlucht en moeten huis en haard verlaten in verband met oorlogsgeweld, zoals in Syrië, Somalië of Oekraïne.
Leerlingen moesten over dit onderwerp een werkstuk maken. Dat mocht over de geschiedenis gaan maar ook over de actualiteit. 
Anne Semmelink en Judith van Lookeren Campagne uit 4 gymnasium maakten een affiche waarop ze de ervaringen en verwachtingen verwerkten van drie jonge mensen die naar Nederland zijn gevlucht. De twee leerlingen hebben met deze bijdrage in ieder geval een prijs gewonnen, maar ze weten nog niet welke. Dat horen ze donderdag 23 april. Samen met hun klas is het tweetal uitgenodigd om in het Museon in Den Haag aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking door oud-minister Jan Pronk. Naast de 4 gymnasiumklas heeft het Staring College ook vijf jonge vluchtelingen gevraagd om mee te gaan naar het Museon.

De J.H.Schepsprijs is een landelijke prijsvraag voor scholieren uit het voortgezet onderwijs en wil jongeren confronteren met vraagstukken op het gebied van vrede eb recht. Zo wil de J.H.Schepsprijs bijdragen aan het bewustzijn van het belang van een goed werkende democratie en rechtsstaat in Nederland en wereldwijd.  De prijs is een initiatief van Museon en wordt ondersteund door NIOD en het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies.
De J.H.Schepsprijs is vernoemd naar de verzetsman en parlementariër Johannes Hermanus Scheps (1900-1993). Scheps schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot aantal illegale brochures en hield door heel Nederland in het geheim lezingen. Hij riep de Nederlandse bevolking op om zich niet aan te passen aan de ‘Nieuw Orde, maar zich te verzetten tegen de onr4echtmatige maatregelen van de Duitse bezetter.


Terug