U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Winst tijdens WON-Manifestatie
Bericht geplaatst op: 29-5-2015

Een team uit 5 vwo wint de eerste prijs in de regionale voorronde van WON-scholen

Op de Universiteit Twente in Enschede werd de regionale voorronde gehouden van de WON-finale. In deze wedstrijd laten leerlingenteams van WON-scholen zien op welke manier zij het afgelopen schooljaar wetenschappelijk onderzoek hebben gedaan.
WON (Wetenschaps Oriëntatie Nederland) heeft als doel om leerlingen tijdens hun vwo-opleiding via ‘wetenschapsoriëntatie’ een gedegen, basale wetenschappelijke vorming te geven. De focus ligt op de ontwikkeling van een wetenschappelijke attitude door leerlingen te stimuleren de wereld tegemoet te treden met een open, inquisitive mind én met een kritische houding.
Het Staring College omarmt deze filosofie en heeft enkele jaren geleden het predicaat WON-Akademie gekregen.
Een aantal leerlingen uit 5 vwo presenteerde in Enschede het onderzoek waarmee zij het afgelopen schooljaar bezig zijn geweest: een literatuurstudie en onderzoek naar twee zogenaamde rechterlijke dwalingen. De vwo'ers onderzochten de rechtszaak uit 1762  tegen Jean Calas, die slachtoffer werd van godsdienstvervolging en werd verdacht van de moord op zijn zoon. Daarnaast analyseerden de leerlingen een rechtszaak uit de 21ste eeuw: de zaak Lucia de Berk. Beiden zijn ten onrecht veroordeeld en dankzij klokkenluiders gerehabiliteerd.
Aan een deskundige jury van promovendi, wetenschappers en WON-docenten lichtte het Staring-team hun onderzoek toe en gaven ze uitleg bij de tentoonstelling die ze over beide zaken hadden ingericht met de titel 'Elever la voix publique en faveur des infortunés. Over justitiële dwalingen,  slachtoffers en klokkenluiders. ' Binnen de categorie 'Bovenbouw' won het team hiermee de eerste prijs! Gefeliciteerd!
Op 18 juni gaat het Staring-team naar de landelijke finale. Die vindt plaats bij de Radbouduniversiteit in Nijmegen.


Terug