U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Examen Cambridge Engels
Bericht geplaatst op: 11-6-2015

5 gymnasium+ bijt het spits af met schriftelijke CAE-examens.

Het is weer zover. Twee jaar geleden zaten ze in hetzelfde gebouw, in dezelfde stoeltjes, een schriftelijk examen te doen. Een dag eerder gingen de huidige 3 vwo-leerlingen hen voor: voor hen stond het FCE (First Certificate in English) op het programma. Nu, op woensdag 10 juni, hebben de vijfde jaars na een ochtendje examens het schriftelijk deel van het CAE (Certificate in Advanced English) achter de kiezen. Men kan het CAE zien als de moeilijkere versie van het FCE, een opvolger. Deze examens staan los van het normale schoolprogramma en wordt op het Staring alleen door de leerlingen van gymnasium+ gedaan, die hiervoor ook lessen Cambridge Engels (oftewel posh-Engels) volgen. Daarom was dit landelijke examen ook niet op het Staring College, maar werd het in Arnhem gehouden.Wat bereik je nu eigenlijk precies met het CAE? Een mooi papiertje met je cijfers natuurlijk, maar met wel degelijk een toegevoegde waarde. Stel, je wilt in het buitenland studeren. Daarvoor heb je een bepaald niveau van Engels nodig, want ja, de lessen worden nu eenmaal niet in het Nederlands gegeven. Dan kun je een speciale test doen en pas als je deze volbrengt, kun je daar gaan studeren. Kortom: een heel gedoe voor je eindelijk je koffer kunt gaan pakken. Een voordeeltje voor ons: als je dit diploma hebt, kun je in principe direct worden toegelaten. Mits de rest van de cijferlijst ook sufficient is. Om in de Engelse sfeer te blijven.

Vijf jaar lang hebben de leerlingen geoefend met de specifieke onderdelen en deze maand is het dan zover. Writing (schrijven), Use of English + Reading (expressies en lezen), Listening (luisteren), deze onderdelen moesten de leerlingen vandaag weten te overleven. De schriftelijke delen dus vandaag, vrijdag is het mondeling aan de beurt (Speaking).
Zenuwachtig waren de scholieren wel toen ze het felblauwe examengebouw binnenstapten. Op de eerste verdieping kon men met een mooi uitzicht op het Arnhemse station de toetsjes maken. Voor sommigen vielen ze achteraf mee, andere kandidaten dropen met depressieve gezichtjes het lokaal uit. Al met al hebben onze Staring-leerlingen over het algemeen een positief gevoel over vandaag. De rest zal het vrijdag met het mondeling examen moeten waarmaken. Het doel is natuurlijk om met de gehele klas glimlachend en stralend het CAE met vlag en wimpel te behalen. Ik ben benieuwd!

 

Ddoor: Esli Diepenbroek, L5AA  


Terug