U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Eerste prijs bij de landelijke WON-Manifestatie!
Bericht geplaatst op: 19-6-2015

We zijn trots op ons team uit 5 gymnasium+ dat in Nijmegen de eerste prijs wegsleepte.

Gisteren (18 juni) namen Simon Baauw, Demy Gerritsen, Franka de Haan, Frederike Jansen, Ariane Litjens, Dieke Ribbers, Qing Scholten en Jan Willem Wesselink  deel aan de landelijke WON-Manifestatie in Nijmegen. In deze wedstrijd laten leerlingenteams van WON-scholen zien op welke manier zij het afgelopen schooljaar wetenschappelijk onderzoek hebben gedaan.
Drie weken geleden behaalde het team een eerste prijs bij de regionale voorronde in Enschede en mocht daarom door naar de landelijke finale die bij de Radbouduniversiteit plaatsvond.
Onder leiding van docent Saskia Schreuder deden alle gymnasium+ leerlingen  het kader van de lessen maatschappijleer vorig jaar een onderzoek naar justitiële dwalingen in het verleden en heden.
De klas heeft het proces, de veroordeling en de rehabilitatie van de protestant Jean Calas uit de 18e eeuw vergeleken met het proces tegen en de uiteindelijke vrijspraak van Lucia de Berk. Een groep enthousiastelingen heeft dit schooljaar verder gewerkt aan het onderwerp en een tentoonstelling gemaakt met de titel 'Élever la voix publique en faveur des infortunés” Over justitiële dwalingen, slachtoffers en klokkenluiders'.
De klokkenluiders zijn in dit geval Voltaire en Metta de Noo die zich 250 jaar geleden c.q. recentelijk hebben ingezet voor de slachtoffers van rechterlijk dwalingen.


Het uiteindelijke resultaat: een tentoonstelling met daarin alle onderzoeksresultaten verwerkt

 

Voor de leerlingen zelf was het nog even spannend. Zoals het vanzelfsprekend hoort bij een nationale finale, waren er waardige en geduchte concurrenten. De verbazing en tegelijk vreugde was dan ook van de gezichten af te lezen toen tijdens de ontknoping de naam van onze school als winnaar werd genoemd. met een tweede plaats waren ze - bij wijze van spreken - ook tevreden geweest. Om als eerste te eindigen is dan natuurlijk als een kers op een toch al zo mooie taart. Gefeliciteerd!

De twee jaren van toewijding en enthousiasme voor dit onderzoek werd dus beloond met een terechte bekroning tot beste van Nederland. Zelf blijven de gymnasiasten er vrij nuchter over. maar stiekem hopen ze toch dat de oorkonde, met hún namen erop geschreven, herinnerd aan een fantastische prestatie, een prominente plek krijgt in het Staring College.


Demy Gerritsen zet de namen van de deelnemers en betrokkenen op het officiële bewijs van hun winst: een enorme oorkonde 

WON (Wetenschaps Oriëntatie Nederland) heeft als doel om leerlingen tijdens hun vwo-opleiding via ‘wetenschapsoriëntatie’ een gedegen, basale wetenschappelijke vorming te geven.De focus ligt op de ontwikkeling van een wetenschappelijke attitude. Het Staring College omarmt deze filosofie en heeft enkele jaren geleden het predicaat WON-Akademie gekregen.


Terug