U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Dag van de Franse taal
Bericht geplaatst op: 12-10-2015

Op 10 november staat het schoolvak Frans de hele dag in de schijnwerpers!

10 november a.s. is het weer zo ver, dan organiseren we voor de tweede keer de Dag van de Franse taal. Op die dag willen we niet alleen het belang van Frans onder de aandacht brengen, maar ook benadrukken dat je er veel plezier aan kunt beleven. Veel mensen willen graag wat beter Frans spreken, maar denken dat het voor hen te moeilijk is en daarom onbereikbaar. Het lijkt daardoor een beetje op het mooiste meisje of de mooiste jongen van de klas: je wil haar of hem heel graag hebben, maar tegelijkertijd denk je dat de aanbedene je niet ziet staan. Maar dat is echt een misverstand. Als je er wat moeite voor doet, dan is het echt niet onmogelijk om het Frans onder de knie te krijgen. Bovendien is het ook niet nodig het vlekkeloos te spreken om je toch in het Frans te kunnen redden. Dat geldt trouwens ook voor Duits of Engels, maar om de een of andere reden denken mensen dat dat voor Frans niet opgaat en dat je je in die taal geen fouten kan veroorloven. Maar dat is natuurlijk niet zo.

Op de Dag van de Franse taal laten we je merken dat het Frans heus niet zo lastig is als je mocht denken. Wat het economisch belang van Frans betreft, dat ligt wat moeilijker. Het is bijna niet uit te rekenen hoeveel geld je kan verdienen of kan uitsparen als je de taal beheerst. Maar dat geldt ook voor  Engels of Duits, alleen is het daar een goed bewaard geheim en doet men net alsof het economisch nut van die talen vanzelfsprekend is. Dat is niet zo; met steenkoolengels en –duits kom je misschien wel net zover.
Veel leuker dan dat vermeende economische belang is het als je bijvoorbeeld met vakantie in Frankrijk bent en je er achter komt dat je de mensen daar kan verstaan. En nog leuker is het als je iets terug kan zeggen wat de Fransen op hun beurt weer kunnen verstaan. Hetzelfde geldt ook voor liedjes; wat zingt Stromae nu eigenlijk? Als je weet waar hij het over heeft, dan kun je zijn liedjes nog veel meer waarderen.


Op 10 november zijn de lessen gewijd aan allerlei zaken die met Frankrijk te maken hebben. Zo  wordt er aandacht besteed aan de volgende dingen:
- tableaux vivants
- Franse liedjes en muziek
- gedichten
- informatie over Frankrijk
- een quiz rondom de film Intouchables
- Frans restaurant.
Verder kun je de sfeer van Frankrijk proeven door middel van de volgende activiteiten:
- jeu de boules
- op de foto met een Franse oldtimer
- nagels lakken in een Salon de Beauté
- lekker stokbrood, croissants en madeleines eten
- grote Eiffeltoren en Franse vlag bij de ingang
- een stand met Franse boeken
- tekenwedstrijd waarbij je je laat inspireren door het werk van Franse schilders
- het Franse volkslied en andere Franse liedjes worden gespeeld.
Kortom: Vive la France


Terug