U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Reanimatieonderwijs in samenwerking met Hartstichting
Bericht geplaatst op: 18-1-2016

Het Staring College gaat structureel reanimatieonderwijs geven aan haar leerlingen.
Voor dit reanimatieonderwijs is een 3-jarige samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de Hartstichting. Scholen die erkend reanimatieonderwijs aanbieden, zijn te herkennen aan een gevelbord bij de ingang. Het Staring College heeft dit bord uit naam van de directeur van de Hartstichting ontvangen.
De leerlingen leren via de '6-Minutenles', het lesprogramma van de Hartstichting, hoe ze borstcompressies kunnen toepassen, mond-op-mondbeademing kunnen geven en een AED kunnen gebruiken. De reanimatielessen worden gegeven door de eigen leerkrachten van het Staring College. Zij hebben een cursus tot reanimatie-instructeur gevolgd. Deze cursus is gecertificeerd door de Nederlandse Reanimatie Raad. De Hartstichting investeert in deze opleiding van leerkrachten.
Het Staring College gaat in eerste instantie starten met reanimatieonderwijs voor alle leerlingen uit de vierde klas (vmbo, mavo, havo en vwo). Daarna wordt bekeken of de lessen ook in andere leerjaren kunnen worden aangeboden.

Feiten en cijfers
Het project op de scholen is erg belangrijk omdat er wekelijks 300 mensen een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis. Door binnen de eerste zes minuten 112 te bellen, te reanimeren én te defibrilleren, vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. Jaarlijks kunnen er zo circa 2500 extra levens worden gered. Om dit mogelijk te maken zijn méér mensen nodig die kunnen reanimeren.

Breed draagvlak
Op dit moment bieden ruim 100 middelbare scholen in Nederland via het lesprogramma van de Hartstichting reanimatieonderwijs aan. Deelnemende docenten en leerlingen zijn erg enthousiast over reanimatielessen. Leerlingen geven aan dat ze het nuttig vinden om te leren reanimeren. Docenten en scholen koppelen terug dat het lesprogramma goed aansluit bij de 'wettelijke opdracht tot burgerschapsvorming' én bij vakken als biologie, lichamelijke opvoeding, maatschappijleer en verzorging.

Over de Hartstichting
Er zijn nu 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Elke dag overlijden er ruim 100 mensen aan hart- en vaatziekten en komen er 1000 mensen in het ziekenhuis terecht. De preventie, behandeling en genezing van de ziekte is de belangrijkste missie van de Hartstichting.
 

Terug