U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Gastdocent Bart Beltman
Bericht geplaatst op: 13-5-2016

Oud-leerling Bart Beltman verzorgt gastlessen in het kader van het programma 'EU Back to School'.

Aan de hand van online tools en prikkelende stellingen bespreekt Bart Beltman met 4 en 5 vwo  het Europese migratie- en veiligheidsbeleid.

Met behulp van een app op hun smartphone testen de leerlingen eerst hun kennis over Europa en de Europese Unie. Vragen als: Wie is de voorzitter van de EU? Wanneer werd de euro ingevoerd? Hoeveel lidstaten heeft de EU? Passeren de revue.
 “De Europese Unie doet veel te weinig om de vluchtelingenstroom aan te pakken” luidt een stelling. Samen met de leerlingen analyseert Bart het probleem, bedenkt hij oplossingen en laat hij zien waar Europese leiders tegenaan lopen. De 5 vwo’ers denken goed mee.

“De Europese Unie doet genoeg, maar de afzonderlijke landen doen te weinig”, merkt een 5leerling uit 5 vwo op. En een ander zegt: “De Europese politici stralen te veel onzekerheid uit. Daardoor gaan de burgers twijfelen of het vluchtelingenvraagstuk wel kan worden opgelost. Dat zou anders moeten.”

Ook andere aspecten van het migratiebeleid komen aan de orde.

Door zijn jarenlange ervaring als diplomaat en als medewerker op het ministerie van Buitenlandse Zaken, geeft Bart de leerlingen een mooie inkijk in de Europese politiek.

 

Bart vertelt daarnaast welke studies hij heeft gedaan en hoe zijn loopbaan zich heeft ontwikkeld. Voor 4 en 5 vwo interessant om te horen omdat zij bezig zijn met het studie- en loopbaanoriëntatie.

 

Binnen het programma ‘EU Back to School’ verzorgen medewerkers van alle ministeries en Europese instellingen gastlessen over Europa. Ze gaan met jongeren in gesprek over het werk dat ze doen. In de lessen staan uitwisseling van ervaringen, meningen en ideeen over Europese samenwerking ventraal. Het doel is om leerlingen bewust te maken van de Europese Unie door in te gaan op actuele thema’s. De scholieren worden uitgenodigd actief deel te nemen en met elkaar én de gastdocent in debat te gaan.

 

Bart Beltman is al jaren werkzaam binnen de diplomatie en heeft nu een functie op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij behaalde in 1996 zijn gymnasiumdiploma op het Staring College.


Terug