U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Reanimatieonderwijs
Bericht geplaatst op: 27-5-2016

Als eerste school in de regio doen wij mee aan het project 'Reanimatie Onderwijs Op School' van de Hartstichting.

Leerlingen van de bovenbouw van de locatie Lochem krijgen sinds kort reanimatielessen. Ze leren via de ‘6-minuten-les’ hoe ze borstcompressies kunnen toepassen, mond-op-mondbeademing kunnen geven en een AED kunnen gebruiken. De lessen zijn onderdeel van het project ‘Reanimatie Onderwijs Op School’ van de hartstichting.
Initiatiefnemer van de lessen is biologiedocent Hans de Jong. Hij had contact met de Hartstichting en hoorde van het reanimatieproject voor scholen. Hij bracht het project ter sprake en het Staring College reageerde direct positief. Besloten is om de reanimatielessen door onze eigen gymnastiekdocenten te laten verzorgen.
Hans de Jong is in zijn vrije tijd duikinstructeur en bevoegd om reanimatieles te geven. Hij bracht zijn collega’s de basisvaardigheden van reanimatie bij waarna de gymdocenten een cursus reanimatie-instructeur volgden die gecertificeerd is door de Nederlandse Reanimatie Raad. De Hartstichting investeert in deze opleiding.

 

 

De lessen worden gegeven aan 5 vwo.
“Ik weet nu in elk geval wat ik moet doen en hoe reanimeren werkt”, zegt Julia Groot Enzerink.
Voor Nick Bongers komt daar nog een persoonlijke motivatie bij. “Na het vwo wil ik geneeskunde gaan studeren. Voor mij zijn deze lessen heel erg leuk en zinvol.”

De Hartstichting hecht groot belang aan reanimatieonderwijs op scholen. Elke week krijgen 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Door binnen de eerste zes minuten 112 te bellen, te reanimeren én te defibrilleren, vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. Jaarljks kunnen zo 2500 extra levens worden gered.
Het Staring College heeft een driejarige samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Hartstichting: wij zijn één van de 100 scholen in Nederland die erkend reanimatieonderwijs geven.
De ouderraad van het Staring College ondersteunt dit project door het benodigde oefenmateriaal te financieren. Zo zijn er zes oefenpoppen aangeschaft en een speciale pop die feedback kan geven over de wijze van reanimatie.

Terug