U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

WON-manifestatie TU Enschede
Bericht geplaatst op: 3-6-2016

Tijdens de regionale WON-manifestatie heeft 4 vwo’er Max Litjens een eerste prijs gewonnen.


Op de Universiteit Twente in Enschede werd de regionale voorronde voor WON-scholen gehouden. In deze wedstrijd laten leerlingenteams van vier scholen (Het Noordik uit Almelo, Carmel College de Thij uit Oldenzaal, Thorbecke Scholengemeenschap Zwolle en het Staring College) zien op welke manier zij het afgelopen schooljaar wetenschappelijk onderzoek hebben gedaan.

Vanuit het Staring College deden leerlingen mee uit de tweede, derde en vierde klas gymnasium en vwo.

 

 

Zeer diverse presentaties
Uit L2O toonden Wytze Bressers, Marit Fokkink, Bram Brinkman, Justin Schouten en Tristan Braakman de door hen zelf geproduceerde mini-documentaire over iemand met een chronische ziekte getiteld ‘Je zult het maar hebben’. Ze onderzochten hoe de oogziekte anuridie het dagelijks leven van iemand beïnvloedt.  Voor het maken van hun documentaire volgde het groepje een workshop interviewtechniek van Journaalverslaggever Harmke Oudenampsen. Van een beeld- en geluidtechnicus leerden ze filmen en monteren. Daarnaast verdiepte het vijftal zich in de fysiologie en pathologie van de ziekte. Met deze kennis en informatie op zak werden een patiënt en deskundige geïnterviewd en gefilmd. Het resultaat is een zeer informatief en professioneel.
Leerlingen uit 3 gymnasium volgden afgelopen jaar een Masterclass Excel, gegeven door studenten van de universiteit Twente. Britt Solman, Marijn Boelens, Emma Ravenhorst en Veerle Uhl lieten in hun presentatie ‘Excelleren met Excel’ zien hoe je het programma kunt inzetten om onderzoek te doen en onderzoeksgegevens te verwerken. De gymnasiasten gebruikten Excel bij hun onderzoek naar wachttijden bij de kassa van een supermarkt en bij een verkeerslicht.

 

In het kader van maatschappijleer deed 4 vwo onderzoek aar een zelfgekozen maatschappelijk vraagstuk. Max Litjens paste in zijn onderzoek de theorie van het utilitarisme toe op de gaswinning in Groningen en beschrijft de mogelijkheden en grenzen van deze ethiek. Utilitarisme is de opvatting dat het nut het enige voorschrift moet zijn in moreel en politiek handelen.

Met zijn presentatie ‘Een utilitaristische oplossing voor het conflict rond de gaswinning in Groningen’ werd Max eerste in de categorie bovenbouw en is genomineerd voor de nationale WON-manifestatie die komend najaar plaatsvindt. Een knappe prestatie!

 

Workshops

Na een sportieve onderbreking volgden de leerlingen ’s middags een workshop en gingen daarin aan de slag met het maken van een app, het bouwen van een brugmodel of het op een zo efficiënt mogelijke manier maken van een vliegtuigje. Creatief en innovatief denken speelde bij alle workshops een belangrijke rol.

 

 

Leuke dag

Niet alle Staringteams vielen in de prijzen, maar desondanks zei Tristan uit L2O: “Ik vond het een hele leuke dag.” Voor een aantal leerlingen was het de eerste keer dat ze op een ‘echte’ universiteitscampus rondliepen, een ervaring op zich.

 

WON

Sinds enkele jaren is het Staring College een WON-school. WON staat voor Wetenschapsoriëntatie Nederland. WON-scholen stellen zich ten doel om leerlingen optimaal voor te bereiden op academisch vervolgonderwijs. Dit doen we onder andere door leerlingen bij verschillende vakken kennis te laten maken met inhoud en methoden van wetenschappelijk werk.

Terug