U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Nominatie Junior Fellowship voor Corine en Sangavi
Bericht geplaatst op: 20-2-2017

De twee 6 vwo'ers zijn genomineerd voor de profielwerkstukprijs van het Rijksmuseum in Amsterdam.
In hun werkstuk 'De werking en betekenis van kleur door de eeuwen heen' laten Corine Rouwenhorst en Sangavi Sivananthan zien hoe kleur vroeger en nu is en wordt gebruikt in de schilderkunst, grafische kunst, reclame en social media. Uit diverse periodes - van de middeleeuwen tot postmodernisme - bekeken ze schilderijen en andere objecten om de ontwikkeling van kleur te beschrijven. Daarnaast analyseerden ze in een zgn. veldonderzoek onder leerlingen welke emoties bepaalde kleuren oproepen. Ook keken ze naar de economische kant van kleurgebruik, of kleur wordt toegepast om consumenten te manipuleren. De natuurkundige en psychologische kant van kleur betrokken ze ook in hun onderzoek, door bijvoorbeeld de kleurenleer van Goethe en Newton met elkaar te vergelijken. Kortom: een heel veelzijdige aanpak!
Het tweetal concludeerde dat kleur met ons mee verandert, dat we zelf een betekenis aan kleur geven. "Dat zie je bijvoorbeeld bij de veranderde rol van de kerk in onze samenleving", vertelt Sangavi. "De kerk was vroeger de belangrijkste opdrachtgever in de beeldende kunst. Dat is nu niet meer zo en dat kun je terugzien in het kleurgebruik van kunstuitingen."
Voor hun onderzoek bekeken de meiden onder andere Renaissancekunst uit het Rijksmuseum. Zo ontdekten ze dat het museum een wedstrijd heeft voor profielwerkstukken en ze zonden hun verslag in.
Hun begeleidende docent Bart Keer beoordeelde het werkstuk van Corine en Sangavi met een 10 en het behoort nu dus ook tot de tien beste inzendingen voor het Junior Fellowship. De twee krijgen in iedere geval een vijfdaagse traineeship in het Rijks aangeboden met een kijkje achter de schermen van het museum. Ook een masterclass van omroep NTR staat op het programma.
In de jury zitten o.a. astronaur André Kuipers en Ad van Liempt van de NTR. Op 17 maart wordt de winnaar van de hoofdprijs, een studiebeurs van €1500, bekendgemaakt.

Terug