U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Afsluiting Lochem Energy Challenge
Activiteit vindt plaats op: 4-7-2017

Isa Klomphaar, Sam Drabbe, Evelien  van Alten en Rik Dijkman hebben de Lochem Energy Challenge 2017 gewonnen en hiermee een ballonvaart verdiend. Hun presentatie werd door de jury als beste beoordeeld: inhoudelijk sterk met goede oplossingen.De Lochem Energy Challenge is een jaarlijks terugkerend project voor leerlingen uit 4 vwo rondom duurzaamheid. Het thema van dit jaar was de gastransitie: de overgang van het gebruik van gas naar dat van schone, duurzame energie. Als onderzoeksgebied werd Laren gekozen, omdat dit dorp een verouderd gasnet heeft dat op relatief korte termijn vervangen of afgesloten moet worden.
In groepjes van vier of vijf leerlingen interviewden de vierdeklassers op 29 en 30 juni inwoners uit Laren en vroegen hen hoe zij dachten over duurzaamheid en een leven zonder gas.
De leerlingen presenteerden hun bevindingen op 3 juli voor een jury, ouders, medeleerlingen en andere belangstellenden in het Forum van de locatie Lochem.
Alle groepjes hadden zich verdiept in de bekende alternatieven voor gas: zonnepanelen, zonneboilers, elektrisch koken, warmtepompen en windenergie. Ze kwamen ook met ideeën om bewoners te stimuleren om duurzamer te leven. Overheidssubsidies, verhogen van de belasting, groepskortingen voor buurtprojecten werden het meest genoemd.
Terwijl de jury zich beraadde over de winnaar, vertelde Pieter Mans hoe Liander de gastransitie ziet.
Aan de Challenge ging een flinke voorbereiding vooraf. Die was in handen van Romy Goorhuis, Kamiel Fokkink, Thomas Hanhart, Hugo Rouwhorst, Dineke Touw, Kelly Stegeman en Twan Stok uit 4 en 5 vwo. Ze werden hierbij ondersteund door Thijs de la Court en Pieter Heinstra van LochemEnergie en docent Willem van Stockum.Terug