U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Requiem in Gudulakerk Lochem
Activiteit vindt plaats op: 14-11-2017

Door een samenwerking met Stichting Requiem Lochem konden leerlingen van het Staring College naar een klassiek concert in de prachtige Gudulakerk in Lochem.

Bach, Pärt en Schnittke
De eerste helft van het concert bestond uit een aantal delen uit een cellosuite van Bach, gespeeld door de Zutphense cellist Jeroen den Herder. Na deze suite volgde een aantal liederen van de moderne Russische componisten
Arvo Pärt en Alfred Schnittke, gezongen door het koor Cappella Amsterdam onder leiding van dirigent Daniel Reuss.
Leerlingen hadden al eerder kennisgemaakt met Daniel Reuss. Hij gaf op 6 oktober
een gastles op het Staring College over zijn vak en  klassieke muziek. Ook vertelde hij over de boetsepsalmen van Schnittke zodat de leerlingen voorbereid en geïnspireerd het concert dat enkele weken later zou plaatsvinden,  konden bijwonen.

Boetepsalmen
Deze boetepsalmen, de
12 Stichi Pokajanije, zong Cappella Amsterdam na de pauze. Dit zijn 12 boetepsalmen uit de Russische kerk, op muziek gezet door Alfred Schnittke (1934-1998). De teksten gaan over boete, zonde, troost en verzoening. De gepassioneerde, heftige, contrastvolle klanken galmden door de kerk. Extreem luide fragmenten werden afgewisseld door terughoudende, zachte gezangen. De muziekstijl van Schnittke is vernieuwend en komt niet vertrouwd over. Maar desondanks werd het gewaardeerd door het publiek, ook door de jongere bezoekers.

 

Cellist Jeroen den Herder
In een interview aan schoolkrant SC Speaks vertelde Jeroen den Herder over zijn leven als cellist dat geheel in het teken van muziek staat: lesgeven, repeteren  en rondreizen om masterclasses en concerten te geven. Het hele interview is te lezen op de website van SCSpeaks.Samenwerking Stichting Requiem Lochem
Leerlingen van onze school kregen een unieke kans om het concert bij te wonen. Door een samenerking met Stichting Requiem Lochem betaalden de leerlingen slechts €5 voor een entreekaartje. Op deze manier werd het concert toegankelijk gemaakt voor jongeren, voor wie de toegangsprijs vaak een barrière is. 19 leerlingen uit de bovenbouw van het Staring College maakten gebruik van het aanbod. Voor Stichting Requiem Lochem is dit een reden om vaker dit soort aanbiedingen te doen.

Terug