U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Overdracht oorlogsmonument Somerset
Activiteit vindt plaats op: 4-4-2018

Op dinsdag 3 april vond de jaarlijkse overdracht van het oorlogsmonument Somerset in Lochem plaats. Sinds 1988 verzorgen leerlingen van onze school het monument; die taak ligt dit jaar bij klas L1O.

In het bijzijn van burgemeester Van 't Erve en andere betrokkenen was bij het monument een korte plechtigheid. Jet en Juliette legden bloemen bij het monument waarna Tijn en Eline samen het gedicht 'Het monument' voordroegen. Na het spelen van 'The Last Post'  door Harm Berenpas was er een minuut stilte. Tijdens het zingen van het Wilhelmus werden de Nederlandse en de Britse vlag gehesen door René, Karsten, Max en Boris.
Daarna werd het programma vervolgd in de voormalige synagoge in Lochem. Ook daar was een belangrijke rol weggelegd voor de leerlingen uit L1O. Er werd gemusiceerd door Jeroen, René, Isabel en Frida. Jesse, Floris, Lotte en Jette droegen door hen zelf geschreven gedichten voor. Luuk las enkele passages uit het boekje '43e Wessex Divisie' van Ernst Marsman. Deze divisie was verantwoordelijk voor de bevrijding van Lochem en voerde daarvoor op 1 april 1945 in de Langense (of Hoge) Enk een felle strijd tegen Duitse troepen. Ter nagedachtenis aan de elf Britse militairen die bij de bevrijding van Lochem omkwamen, is in 1988 het monument aan de Somerset opgericht.

De adoptie van het oorlogsmonument is een initiatief van de Stichting Februari 1941. Deze stichting heeft een fonds gesticht waaruit onze school jaarlijks een financiële bijdrage krijgt. Zij wil leerlingen via deze actie vertrouwd maken met de geschiedenis achter 'hun' monument en wil ze inzicht geven in de wezenlijke waarde van het begrip 'vrijheid'. Zo leren zij dit begrip ook vertalen naar de actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen in de wereld. De leerlingen dragen de verzorging van het monument jaarlijks over aan een volgende groep leerlingen.

Terug