U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Sara uit Nepal vertelt over haar land
Activiteit vindt plaats op: 10-10-2014

"You guys are so lucky", zegt Sara verschillende keren tegen de leerlingen uit 4 vwo. Het contrast tussen het leven van Sara en dat van onze leerlingen is dan ook groot. De 18-jarige studente hotelmanagement komt uit Nepal en is enkele weken op bezoek in Nederland. Tijdens de lessen maatschappijleer vertelt ze over het onderwijssysteem in haar geboorteland en over de positie van de vrouw. Een indrukwekkend verhaal.Sara heeft zelf ook geluk gehad. Ze deed als zesjarige al huishoudelijk werk en werd bij toeval gezien door een groep Nederlandse toeristen, onder wie de familie Kieft uit Borculo. De groep besloot ter plekke om samen iets te doen voor Sara en bekostigde tien jaar lang haar studie zodat het meisje zich goed kon ontwikkelen. Het betekende wel dat Sara op haar zesde uit huis ging om onderwijs te volgen op een soort internaat. Ze mocht slechts één maal per jaar voor enkele weken naar huis en zag dan haar ouders en andere familieleden weer.
Sara legt uit dat er in Nepal particuliere, maar peperdure, scholen zijn waar heel goed onderwijs wordt gegeven. Daarnaast zijn er gewone scholen, betaald door de overheid met veel minder kwalitatief onderwijs. Sara vertelt hoe belangrijk onderwijs is, maar dat scholing voor meisjes niet vanzelfsprekend is en meestal niet nodig wordt gevonden. Na een schoolopleiding werk vinden is erg moeilijk in Nepal: zonder connecties vind je er geen goede baan.
Vrouwen en meisjes hebben het moeilijk in Nepal. Al op jonge leeftijd lopen ze het risico slachtoffer te worden van vrouwenhandel en om onder valse voorwendselen in de prostitutie terecht te komen. Je eigen huwelijkspartner kiezen kan niet. Doe je dat wel - zoals Sara's oudste zus - dan ben je niet meer welkom in je familie en je geboortedorp.
Fysiek geweld tegen vrouwen komt dagelijks voor. Sara is betrokken bij de organisatie 'Women Lead Nepal' die tot doel heeft de positie van de vrouw te verbeteren. Door training wil de organisatie jonge vrouwen zelfbewuster, onafhankelijker en fysiek weerbaarder maken.
Op uitnodiging van één van de Nederlandse gezinnen die haar opleiding betaalde, is Sara nu voor enkele weken in Nederland. Als ze weer teruggaat naar Nepal wil ze haar studie afronden en hoopt ze een baan te krijgen in de hotel- of toeristenbranche.  
Terug