U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Staring College heeft primeur met optreden Bart Van Loo
Activiteit vindt plaats op: 17-11-2014

De Belgische Frankrijkkenner, schrijver en conferencier Bart Van Loo trad in de schouwburg Lochem op voor alle 2 vwo-klassen. Het was de eerste voorstelling die hij verzorgde voor een Nederlandse school. De drukbezette Van Loo, ambassadeur van de Dag van de Franse taal op 13 november, is bekend van zijn chanson-colleges voor De Wereld Draait Door en zijn alom geroemde optredens voor een uitverkochte Kleine Komedie. Momenteel is hij bezig met de promotie van zijn nieuwe boek: Napoleon. De schaduw van de revolutie.

 

Aan de hand van Franstalige muziekfragmenten nam Van Loo de leerlingen mee op een boeiende reis, met als vertrekpunt zijn persoonlijke verhaal over hoe de liefde voor de Franse taal bij hem aangewakkerd werd door een leraar die hem kennis liet maken met de muziek van Francis Cabrel. Behendig en welbespraakt voert Van Loo zijn gehoor langs universele thema's als vrijheid, revolutie, liefde en verdriet. Karel de Grote, bedenker van de school, wordt bezongen door France Gall. Serge Gainsbourg maakt het Franse volkslied, La Marseillaise, belachelijk met zijn reggaeversie Aux armes et caetera (Te wapen enzovoort). Diverse amoureuze perikelen van grote Franse artiesten worden belicht en in verband gebracht met de liedjes die ze geschreven of uitgevoerd hebben.

   

Van Loo bespreekt ook het overweldigende succes van zijn landgenoot Stromae. Zijn sterke repertoire vloeit volgens hem voort uit het feit dat Stromae in een traditie van chansonniers staat. Hij heeft goed geluisterd naar de muziek van zijn voorgangers en daar kundig gebruik van gemaakt. Muzikaal wordt vervolgens gedemonstreerd dat Stromae leentjebuur heeft gespeeld bij Jacques Brel.
Onder het motto "Met Frans meer sjans" vertelt Van Loo hoe hij zijn Franse vriendin veroverd heeft met een zelfbedacht Jacques Brel-spel en geeft hij zijn jeugdige publiek tips mee om succesvol contact aan te knopen met de andere sekse als ze "op café gaan". Als afsluiting en loutering wordt het publiek uitgedaagd mee te doen met het uitstoten van de vreemde kreten uit Alexandrie Alexandra van Claude François. Een mooi symbolisch einde van een lessenserie Frans waar leerlingen en docenten hard aan gewerkt hebben.

Loes Opdam

Terug