U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Profielwerkstuk genomineerd voor Van Melsenprijs
Activiteit vindt plaats op: 30-3-2015

Hanneke, leerling uit 6 vwo, heeft een onderzoek gedaan naar groene en zwarte thee. De titel van haar profielwerkstuk is "De antioxidantcapaciteit van zwarte en groene thee". Groene thee staat bekend als thee met een hoog antioxidantgehalte. Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen ziekten. Hanneke heeft aangetoond dat zwarte thee meer antioxidanten bevat dan groene thee, dus dat de reclames voor groene thee een onjuist beeld schetsen.
Hanneke heeft dit onderzoek uitgevoerd bij ORAC Europe b.v. te Bunnik. In dit onderzoek heeft ze gebruik gemaakt van een lichtgevende stof. Antioxidanten in thee beïnvloeden de hoeveelheid uitgestraald licht van deze stof. Door de hoeveelheid licht te meten, kon zij haar conclusies trekken.
De Van Melsenprijs is een prijs van de Radboud Universiteit Nijmegen voor profielwerkstukken op het gebied van natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde. Hannekes werkstuk is voor deze prijs genomineerd en behoort daarmee tot de beste tien van Nederland. De winnaar van de prestigieuze prijs mag deelnemen aan de International Congres of Young Scientists, een internationale profielwerkstukwedstrijd, die dit jaar gehouden wordt in Turkije.
Vrijdag 27 maart presenteerde Hanneke - samen met andere genomineerden - in Nijmegen haar profielwerkstuk voor een jury en belangstellenden. Helaas is haar nominatie niet verzilverd met de Van Melsenprijs. Maar genomineerd zijn voor de prijs is al een hele eer!

Terug